Македонија

Железничката станица во Прилеп целосно обновена до крајот на 2015

Железничката станица во Прилеп целосно обновена до крајот на 2015

Премиерот Никола Груевски при денешната посета на прилепскиот регион најави дека Железничката станица во Прилеп и Скопје до крајот на годината ќе бидат целосно обновени.

Во моментов се реконструира и Железничката станица во Велес. Другите железнички станици на Коридорот 10 овие недели ќе почнат да се реконструираат и треба да бидат готови до 2016 година, изјави Груевски, кој заедно со министерот за транспорт и врски Владо Мисајловски направи увид во текот на градежните работи за реконструкција на железничката станица во Прилеп.

2,5 милиони евра за реновирање на железници

Премиерот е задоволен како се одвиваат работите околу реконструкцијата на станицата која е дел од големата инвестиција од 2,5 милиони евра за реновирање на речиси сите железнички станици на коридорот 10.

Сите овие железнички станици воопшто не се обновувани откако се градени. Конкретно, прилепската станица датира од 1931 година и ова е прва нејзина темелна реконструкција. Добро е да се заврши една таква темелна реконструкција на железничките станици, рече Груевски.

Во тек е и набавката на нови композиции и вагони за патничкиот сообраќај, а веќе се набавени и 150 вагони за товарниот сообраќај.

pp1Реконструкцијата на пругата на Коридорот 10 е во длабока и завршна фаза. Патничките вагони треба да стигнат до јануари наредната година. Со овие зафати во трите клучни сегменти во железничкиот сообраќај, граѓаните повеќе ќе го користат и ќе патуваат поудобно. Железничкиот сообраќај е исклучително значаен и за нашите граѓани и за оние кои транзитираат низ Македонија, нагласи премиерот Никола Груевски при денешниот увид на работите на реконструкцијата на железничката станица во Прилеп.

 

 

Премиерот Никола Груевски денес оствари работна посета на прилепскиот регион.