понеделник, 24 јули 2017  |  Вести денес: 16

Земјотресите ги претвораат подземните води во злато

Иако голем дел од резервите на злато не се достапни за човекот земјотресите може да придонесат да се формираат нови резерви.

original-650x396

Последни вести

Земјотресите можат да ја претворат поземната вода во злато за неколку секунди, откриваат научниците.

Геологот и главен автор на студијата, Дион Вотерлеј, вели дека и најмал земјотрес може да ја претвори водата во злато. Но, количината злато што останува по земјотресот е многу мала, затоа што подземните води содржат само еден дел на милион од тој елемент. Пресметано е  дека луѓето до сега ископале 188.000 тони злато од земјината кора.

Иако голем дел од резервите на злато не се достапни за човекот земјотресите може да придонесат да се формираат нови резерви.

„Земјотресите со мала магнитуда се многу чести во системите со грешки, а процесот може да биде иницирачки за формирање економски депозити на злато“, вели Вотерлеј.

Со овие мали резерви кои се ослободуваат од водата, научниците објаснуваат дека слој по слој низ времето се создава доволно голема количина, но за тоа се потребни илјадници години. Резерви на злато, исто така, се формираат под вулканите под некои околности.

Речиси 10 отсто од резервите на злато во водата се заробени под овие планини.

Најчитани вести