ТОП,Македонија

Зголемен бројот на патници на македонските аеродороми за 22,5 проценти з

Зголемен бројот на патници на македонските аеродороми за 22,5 проценти з

Во првата половина од годинава од аеродромите „Александар Велики“ во Скопје и „Св. Апостол Павле“ во Охрид превезени се 1.008.435 патници, што споредено со  минатата година претставува зголемување за 22,5  процента, соопшти денеска Министерството за транспорт и врски.

Според ресорното Министерство, продлжува трендот на раст на бројот на патници кои поминале на двата аеродрома во Македонија.

На скопскиот аеродром од јануари до јули одинава се регистрирани  933.130 патници што, во однос на истиот период лани кога биле превезени 775.177 патници, претставува  пораст од 20, 4 проценти.

На охридскиот аеродром, пак, во првите шест месеци се превезени  75. 305 патници, или за  55,9  проценти повеќе од минатогодишниот ист период.

Согласно реализација на сообраќајот, најзастапени дестинации според бројот на патници за овој период се Минхен, Келн, Рим, Гетеборг, Љубљана и Франкфурт.

Рекордниот број на превезени патници во овој период како и бројот на компании кои оперираат со нови дестинации е резултат на проектот на Владата за финансиска поддршка за поттикнување и развој на воздушниот сообраќај во Република Македонија, истакнуваат од Министерството за транспорт и врски.