четврток, 27 октомври 2016  |  Вести денес: 41

Зголемен бројот на работници во индустријата

industrija

Последни вести

Бројот на работници во индустријата во јануари е зголемен за 3,5 проценти во споредба со истиот месец минатата година, објави денеска Државниот завод за статистика, пренесува МИА.

Пораст од 4,4 проценти се бележи во секторот Преработувачка индустрија, додека во секторот Рударство и вадење камен има опаѓање за 3,7 проценти и во Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација за 0,7 проценти.

Според главните индустриски групи, пораст има кај Интермедијарни производи, освен енергија за 5,9 отсто, Капитални производи за 30,5 отсто и Трајни производи за широка потрошувачка за 3,4 отсто, додека опаѓање има кај Енергија за 4,5 проценти и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 0,5 проценти.

Најчитани вести