петок, 21 јули 2017  |  Вести денес: 53

Зголемено земјоделското производство

Минатата 2015-та година е поуспешна во земјоделството од 2014-тата. Според статистика зголемени биле и обработливите површини и родот кај поголем број култури.

zemjodelci20131013162333

Последни вести

Минатата 2015-та година е поуспешна во земјоделството од 2014-тата. Според статистика зголемени биле и обработливите површини и родот кај поголем број култури.

Земјоделските површини во 2015-та се зголемени за 0,1 процент во споредба со претходната година.

Кај ораниците и бавчите за 0,4 кај овоштарниците за 3,6 и кај лозјата за 0,8 проценти.

Намалување пак е забележано кај ливадите од 0,8 до 0,1 отсто кај пасиштата.

Исто така лани , во споредба со 2014-та, поголемо зголемување на производството имало кај доматите за 8, пиперките за 7,7 и краставиците за 38 проценти. Намалување е забележано кај житата, тутунот, сончогледот, компирот и луцерката.

Овошјето, пак, освен кај црешите, бележи зголемување кај сите видови, додека кај грозјето родот е зголемен за дури 66 проценти.

Најчитани вести