недела, 23 октомври 2016  |  Вести денес: 25

Зголемување на паричниот надоместок за средношколци: Родителите благодарни

Родителите благодарни од одлуката на Владата на Република Македонија за продолжување, но и зголемување на паричниот надоместок за средношколци.

По 12.000 денари за средношколци од социјални семејства

По 12.000 денари за средношколци од социјални семејства

Поврзани вести

Родителите благодарни од одлуката на Владата на Република Македонија за продолжување, но и зголемување на паричниот надоместок за средношколци.

Социјалниот паричен надоместок за средношколци ќе продолжи, но и ќе се зголеми. Премиерот Никола Груевски рече дека одлуката за продолжување е донесена бидејќи е оценето оти ефектите од оваа Програма се многу позитивни и потсети дека неодамна е донесена и одлука за зголемување од 10 проценти на социјалната помош.

Од друга страна, сите семејства кои се приматели на социјална помош, а имаат деца кои одат во средно училиште, ќе добиваат дополнителни 12.000 денари со цел да им се помогне за трошоците кои ги има детето и да се охрабри детето да оди на училиште, изјави Груевски.

Зголемување на паричниот надоместок за средношколци

Родителите сметаат дека мерката за зголемување на паричниот надоместок за средношколци е добредојдена. Корисниците на социјалната парична помош велат дека оваа владина одлука многу им значи и дека сега се поспокојни за иднината на нивните деца.

Зголемување на паричниот надоместок за средношколци

Зголемување на паричниот надоместок за средношколци

Мери Николовска е корисник на парична социјална помош. Мајка на одлична ученичка. Таа во изјава за „Курир“, го искажа своето задоволство и изрази благодарност за донесената одлука на владата.

Мојата ќерка е во средно образование и е добра ученичка, нема неоправдани изостаноци. Го користиме паричниот надоместок заради подобри школувања, за нејзините потреби и добро би било тој надоместок да е поголем затоа што трошоците се поголеми во средно образование. Висината на тој надоместок е 12.000 денари, вели оваа мајка за „Курир“.

Како што претходно појасни премиерот Груевски, единствениот услов кој треба да се исполни за да се добие овој паричен надоместок е детето редовно да оди на училиште. По објавување на оваа информација низа родители искажаа огромна благодарност и посочија дека нивните одлични средношколци сега имаат поголем мотив за успех.

Видеото е превземено од првата македонска интернет телевизија Македонија24.
Превземањата се во согласност со условите пропишани од Македонија24.

Најчитани вести