вторник, 25 октомври 2016  |  Вести денес: 43

Жените сами ќе одлучуваат дали ќе се пораѓаат со царски рез

poroduvawe

Последни вести

Жените сами ќе одлучуваат дали сакаат породување со царски рез. Министерот за здравство, Никола Тодоров, посочи  дека не важи веќе одредбата во упатството донесено пред Нова година, со која гинеколозите беа ограничени оваа интервенција да ја прават само ако има медицински индикации.

Поради притисокот во јавноста, Министерството за здравство пред три недели го корегирал правилникот.

Тодоров истакна дека е сменето е упатството и дека

Жените сами ќе одлучуваат дали сакаат породување со царски рез. Министерот за здравство, Никола Тодоров, вели дека не важи веќе одредбата во упатството донесено пред Нова Година со која гинеколозите беа ограничени оваа интервенција да ја прават само ако има медицински индикации.

Поради притисокот во јавноста, Министерството за здравство пред три недели го корегирал правилникот.

Тодоров истакна дека е сменето е упатството и дека жената ќе може да одлучи дали да се породи со царски рез, а гинекологот е должен да и ги предочи предностите и маните.

Најчитани вести