Македонија

Жителите на општина Карпош се информираа за својот работен стаж

Жителите на општина Карпош  се информираа за својот работен стаж

Општина Карпош, денеска, беше дел од  активноста посветена на реформите на пензискиот систем, проект на Министерството за труд и социјална политика во соработка со Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на Македонија, Агенција за капитално финансирано пензиско осигурување (МАПАС).

Активноста е наменета за граѓаните и нивните права од пензиското и инвалидското осигурување. Основната цел е граѓаните онлајн да го проверат стажот на осигурување, платите и други податоци, а вработените од институциите преку интерактивен однос со граѓаните, подетално да им ги образложат фактите и правата на секој поединечно.

karposh (3)

-Целта на овие отворени денови,  каде што се издаваат податоци за плати и стаж на осигуреникот, е граѓаните да ја подобрат својата информираност и едукација во областа на правата на пензиско и инвалидско осигурување. Сите граѓани кои ќе дојдат пред информативните штандови во Лептокарија, можат да прашаат за одредени права кои произлегуваат од пензиското и инвалидско осигурување, истакна помошник директорот во Фондот за пензиско и инвалидско осигурување, Трајко Премчески.

Градоначалникот на Општина Карпош, Стевчо Јакимовски, апелираше до сите граѓани да излезат и да ја проверат брзо и лесно својата состојба, односно работниот стаж и платите.

karposh (2)

-Сакам да ја поздравам оваа акција и со оглед на тоа што гледам од мојот извештај пропусти во работниот стаж, секој граѓанин треба да си направи ваква проверка и додека има време да се интервенира. Пред се затоа што „животот“ на стопанските субјекти е доста динамичен, односно има фирми кои се затвораат и потоа граѓаните нема да можат да си го остварат своето право. Со тоа нема да може да им биде впишан стажот, иако за нив се платени придонеси за пензиско, инвалидско и здравствено осигурување. Интересот е голем и сметам дека треба да се реализира оваа активност во секоја Општина, со уште поголема транспарентност за да можат што повеќе граѓани да си го проверат својот работен стаж и да се информираат, посочи Јакимовски .

Активноста именувана како „Ден за вас“, со информативни штандови е изложена денеска во Т.Ц. Лептокарија-Карпош 3, која започна од 11 часот и ќе трае се до 14 часот. Реализацијата на проектот започна на 20 септември 2014 година и ќе продолжи да се презентира во сите општини во Република Македонија.