сабота, 22 октомври 2016  |  Вести денес: 23

Жителите на пелагонискиот крај ќе добијат речиси 7 милиони евра обештетување

poplavi_Prilepsko_Novaci

Последни вести

Речиси 7 милиони евра ќе добијат жителите на Пелагонија кои беа најмногу погодени од поплавите кои во изминатиов период ја погодија Македонија.

Како што најави премиерот Никола Груевски на големиот народен собир во Штип пред неколку дена, поплавените општини Битола, Новаци и Могила во пелагонискиот дел, како и Чешиново, Облешево и Кочани наскоро ќе ја добијат целосната финансиска поддршка од Владата на Република Македонија.

– Сакам да потврдам дека со цел да им се излезе во пресрет на луѓето чија земја и имоти настрадаа, Владата ќе изврши 100 отстотно на сите погодени, согласно проценката на проценителите кои на терен ја вршеа проценката. Знали, колку што тие ќе проценат дека и утврдат колку имало штета, толку ќе им биде обесштетување на луѓето, изјави Груевски.

Од битолската Комисија за процена на штети соопштија дека најмногу е погоден земјоделскиот комбинат „Пелагонија“ чија штета врз земјоделските посеви изнесува 4,5 милиони евра. Во индивидуалниот сектор,штетата која ја предизвикаа поплавите е околу 1 милион евра. Најголемите штети има кај добиточните и крмните растенија.

Од Агенцијата за поддршка на развојот на земјоделството велат дека земјоделците треба да направат агрохемиска анализа на почвата од поплавените површини. Според најавата на директорот на Агенцијата, Игор Златков,земјоделците ќе добијат и помош од советници на агенцијата кои ќе им помогнат при анализата на почвата, транспорт до лаборатории и понатамошни препораки.

Најчитани вести