среда, 26 октомври 2016  |  Вести денес: 58

Жителите на Старо Нагоричане добија нов локален пат и повеќенаменско игралиште

terennn

Последни вести

Министерката за внатрешни работи Гордaна Јанкулоска и градоначалникот на општина Старо Нагоричане, Милован Стојковски денеска на подрачјето на општината пуштија во употреба два проекти, локален пат во село Младо Нагоричане и повеќенаменско спортско игралиште во село Драгоманце. Вкупната вредност на двата проекти е околу 17 милиони денари.

– Ова беа проекти од програмата на Владата, кои произлегоа од реалните потреби и барања на граѓаните и токму затоа направивме напор да ја заокружиме финансиската конструкција за патот преку проект за кој е обезбедено финансирање преку Светската Банка. За повеќенаменското игралиште во рамки на програмата на Агенцијата за млади и спорт,заради тоа што граѓаните од руралните средини, од руралните општини како општината Старо Нагоричане имаат подеднакви права на здрав живот на квалитетен живот и на добри инфраструктурни услови за полесно одвивање на нивните секојдневни потреби, рече Јанкулоска.

Повеќенаменското игралиште лоцирано е во селото Драгоманце во основното училиште „Христијан Тодоровски Карпош“, во кое настава посетуваат 93 ученици од петнаесетина села од општината.

– Тука имате простор каде што ќе можете да ги покажете своите спортски вештини и да стекнете со нови спортски вештини, истакна градоначалникот Стојковски.

Тој најави дека локалната власт на општина Старо Нагоричане планира и изградба на спортска сала во Младо Нагоричане до 2017-та година.

Директорката на училиштето Стојка Спасовска потенцира дека оваа повеќенаменско игралиште ќе овозможи квалитетно изведување на наставата и оти освен учениците ќе го користи и месното население.

Повеќенаменското игралиште во Драгоманце е 23 –то игралиште кое е дел од проектот „Изградба на 100 повеќенаменски игралишта“,

На свеченото пуштање во употреба министерката Јанкулоска истакна дека досега целосно се завршени 26, а пет игралишта се во фаза на градба. Останатите, подвлече, ќе се реализираат согласно роковите зацртани со програмата до 2018-та година.

Според Јанкулоска спортот не е и не треба да биде есклузивитет само на големите урбани центри, туку дека поедеднаква можност треба да се пружи насекаде.

– Инвестирањето, вложувањето во спортот односно физичката култура, генерално во обрзаованието е влог за подобра и посреќна иднина на децата и идните генерации.Користа е голема и користа е заедничка за целото општество, рече Јанкулоска.

Претходно министерката Јанкулоска и градоначалникот на Старо Нагоричане го пуштија во употреба и патот во должина од 1,3 км од центарот на селото Младо Нагоричане до маала Черкезовци.

Предвидена е и изградба на неколку патишта во Младо Нагоричане бидејќи е поголемо село со околу 1.200 жители со 36 маала до територија од 6 километри. Градоначалникот Стојковски информира дека имаат изработено 9 проекти за изградба за 20 километри патишта, од кои двата се однесуваат на Младо Нагоричане.

Најчитани вести