петок, 28 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Живеењето во град не прави постари

attractive asian woman skin care image

Последни вести

Научниците утврдиле дека поради се поголемата загаденост луѓето во урбаните средини стареат за десет отсто побрзо од луѓето во руралните области.

Козметичката куќа „Проктор и Гембл“ утврдила дека загадениот воздух во градовите содржи до 224 разлилни хемикалии, кои ја оштетуваат кожата.

Поточно тие ги оштетуваат протеините во кожата, наречени кератени, кои го спречуваат сушењето на кожата.

Во истражувањето во кое учествубале 200 жени на возраст меѓу 30 и 45 години, споредуван е квалитетот на кожата на жените кои живеат во градовите, со оние кои живеат во селата.

И двете групи жени (кои живееле сличен живот) биле изложени на УВ зрачење со ист интензитет.

Иако и кај жените во руралните средини се забележани знаци на стареење поврзани со УВ зрачењето, вкупното оштетување на кожата било значително помало од тоа кај жените, кои живеат во градовите.

Загадувањето предизвикува воспаленија, го пореметува природниот одбранмен ситем на кожата и го оштетува колагенот заслужен за одржување на еластичноста на кожата, што го забрзува процесот на стареење.

Најчитани вести