Магазин

Знаци дека вашиот телефон ве шпионира

Знаци дека вашиот телефон ве шпионира

Се појави нов и проблематичен малвер за андроид кој може сам да ги повика контактите од вашиот телефонски именик или да фотографира дури иако уредот е исклучен, предупредува компанијата за сигурносни истражувања AVG.

За да успее во тоа, штетниот софтвер ја презема контролата над процесот на исклучување на телефонот и создава перцепција дека уредот е исклучен. Се гледаат анимации, екранот се затемнува, но телефонот и понатаму работи. Во таква состојба, телефонот сам праќа пораки, повикува лица и фотографира, така што станува уред кој ве шпиунира.

Досега се заразени нешто повеќе од 10.000 мобилни телефони, во главно во Кина, кадешто за прв пат се појави малверот.