четврток, 27 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Значително намален бројот на пропишани дози антибиотици

Значително намален бројот на пропишани дози антибиотици

Значително намален бројот на пропишани дози антибиотици

Поврзани вести

Значително се намалува бројот на пропишани дози антибиотици во болнички и клинички услови. Резултатите од спроведената студија во клиниките и болниците во период 2011-2014 година покажуваат дека во 2011 година дневно биле пропишани 600 милиони дози антибиотици, а во 2013/2014 година 300 милиони дози.

Ова денеска го истакна Голубинка Бошевска, национален координатор за антимикробна резистенција при Министерството за здравство, која посочи дека Клиниката за инфективни болести е една од клиниките која најмногу користи антибиотици, но резултатот бил очекуван, бидејќи во таа јавна здравствена установа се згрижуваат тешко болните пациенти, пренесува МИА.

– Најмалку антибиотици пропишала Општата болница во Гостивар, а најголемо пропишување антибиотици во општите болници има во Кавадарци, Велес, Кочани и Куманово, како и во Клиничката болница во Битола.

Таа на презентацијата на резултатите од првата европска електронска обука за рационално пропишување антибиотици во организација на Универзитетот во Стенфорд, Медицинскиот факултет Скопје и СЗО, и со поддршка на Министерството за здравство, Институтот за јавно здравје и ЦРИС „Студиорум“, и реализираните студии во врска со користење антибиотици во примарно, секундарно и терциерно здравство, рече дека сите 55 доктори успешно ја завршиле, што според неа, значи дека имаат познавање во однос на пропишувањето антибиотици.

– Обуката беше прва на европско ниво од ваков вид, а искуството од Република Македонија ќе биде искористено од СЗО за да ја прошири обуката и во други држави, додаде Бошевска.

Заменик-министерот за здравство Јовица Андовски укажа на важноста на здравствената превенција преку едукација на здравствениот персонал со акцент на превенцијата и забавувањето на развојот на антимикробната резистенција чија појава, како што рече, се должи на нерационално користење на антибиотици.

– Континуираната едукација на здравствените работници за правилната и рационалната употреба на овие животноспасувачки лекови е добро позната и важна во овој процес. Особено сме горди што Република Македонија е лидер во промоцијата на новите методи и употребата на новите технологии и медиуми во континуираната едукација на здравствените работници, рече Андовски.

На овој начин, посочи заменик-министерот за здравство, се поставуваат нови стандарди во образованието преку индивидуализиран пристап и се потврдуваат заложбите на Министерството за здравство за постојана стручна и научна надградба и размена на искуства со најпознатите светски центри на наука во светот, како што е оваа активност на СЗО и Медицинскиот факултет за едукација на здравствените кадри во Македонија.

Деканот на Медицинскиот факултет, Никола Јанкуловски рече дека обуката е од огромно значење за унапредување на здравјето на граѓаните.

Данило Ло Фо Вонг, програмски менаџер за контрола на антимикробната резистенција од Регионалната канцеларија на СЗО за Европа истакна дека и покрај намалувањето на бројот на пропишани антибиотици и натаму треба да се работи на убедување и укажување дека понекогаш навистина нема потреба да се земаат антибиотици и треба да се воздржиме од нивно користење.

Најчитани вести