Магазин

Зошто хотелите во САД го избегнуваат бројот 420?

Зошто хотелите во САД го избегнуваат бројот 420?

Бројот 420 (исто така и во обликот 4:20 или 4/20) е број што се доведува во тесна врска со канабисот затоа што 20-ти април во САД претставува ден на конзумирањето и славењето на марихуаната.

Во седумдесетите години група студенти се собрала кај статуата на Луј Пастер во универзитетскиот кампус во Сан Рафаело во Калифорнија точно во 4:20 за да уживаат во својата омилена активност – во конзумирањето марихуана. Претходно низ ходниците вообичаено би шепотеле „Луј 420“.

Но, не е само 20-ти април денот што ги привлекува уживателите на канабис. Голем број од терористите во желба на патувањата да сочуваат мал сувенир го крадат бројот од вратите на хотелските соби.

Поради тоа голем број хотели немаат соба со број 420 или пак се снаоѓаат на поинаков начин, што може да се види на приложените фотографии:

420-121

Во овој хотел знакот бил толку многу пати украден што на крај го отпечатиле на вратата:

420-111

420-121