четврток, 27 јули 2017  |  Вести денес: 0

Зошто купената облека мора да се испере

Експертите предупредуваат дека облеката на патот од фабриката до продавницата поминува низ премногу раце, често се чува во несоодветни улсови, а пред да ја купат голем број луѓе ќе ја пробаат. Токму заради тоа облеката може да биде „расадник“ на разни инфекции, кожни заболувања и сл.

perenje-1

Поврзани вести

Експертите предупредуваат дека облеката на патот од фабриката до продавницата поминува низ премногу раце, често се чува во несоодветни улсови, а пред да ја купат голем број луѓе ќе ја пробаат. Токму заради тоа облеката може да биде „расадник“ на разни инфекции, кожни заболувања и сл.

Во хигиенска смисла најпаметно е да се испере облеката барем еднаш, а во некој случај и два пати пред носењето. Како дерматолог сведочев на разни кожни проблеми поради неперење на облеката и лично не би ризикувал, вели за Волстрит Журнал Доналд Белсито, професор по дерматологија на универзитетот Колумбија.

Како најважна и најопасна причина зошто облеката би требало да се испере експертите го наведуваат остатокот од боја и хемикалии како што се фромалдехидите што се користат во производството.

Токму формалдехидот е виновен за голем број алергии, ослабен имунитет, а истражувањата покажаа дека е канцероген. Се наоѓа во облеката што не се тутка, а треба да се обрне внимание и на облеката од синтетички ткаенини затоа што тие се бојадисуваат со штетните азо – анилин бои. Ако вообичаено имате проблеми со алергии, поради овие нешта можете да добиете силна реакција, а кај останатите луѓе тие може да предизвикаат иритација.

Најчитани вести