вторник, 25 јули 2017  |  Вести денес: 4

Зошто не треба да се пие вода за време или веднаш по оброкот?

Во топлите денови, повеќето од нас веднаш ќе постигнат за вода, но таа не треба да се пие неограничено. Особено не за време на оброци.

voda

Поврзани вести

Во топлите денови, повеќето од нас веднаш ќе постигнат за вода, но таа не треба да се пие неограничено. Особено не за време на оброци.

Внесувањето вода за време на оброците ги разредува желудочната киселина и соковите што го забавуваат варењето на храната. Треба да се придржуваме до правилото да пиеме вода од 15 до 20 минути пред јадење. Водата треба да се избегнува за време или веднаш по оброкот, затоа што на тој начин се зголемува обемот на желудникот, објаснува нутриционистот Јагода Јорга.

Добрата навика што треба да се усвои е секое утро, да се напиете една чаша вода со парче лимон пред секој оброк.

Кога ќе настапат летните горештини се зголемува жедта и се губат повеќе течности, па затоа треба да консумираме повеќе пијалаци. Подобро е да пиете по неколку голтки со паузи, отколку наеднаш да ја испиете целата чаша вода.

Колку вода треба да се пие?

Во нормални услови, во просек загубата на вода (околу 12 чаши, односно два и пол до три литри) мора да се внесе во иста количина на телесни течности. Ова, сепак, не значи дека дневно треба да пиете три литри вода. Повеќето храна содржи вода. Заедно со храната доволно е во телото да внесете во просек четири чаши вода.

Најчитани вести