четврток, 27 октомври 2016  |  Вести денес: 16

Зошто треба да се менува четкичката за заби секој месец

cetkicki-zabi-1

Поврзани вести

Денталната хигиена, освен правилно миење заби и користење соодветна паста за заба, вклучува и адекватна четкичка за заби што треба да ја менувате секој месец.

Зошто е тоа така? Можеби ви изгледа безмислено, но на четкичката за заби може да се соберат и до 10 милиони бактерии вклучително и ешерихија коли и стафилокока.

Секако, освен тоа што треба редовно да ја менувате четкичката за заби, важно е и каде ја чувате.

И покрај тоа што златното правило е дека четкичката треба да се менува секој месец, треба да бидете внимателни и при изборот на пастата за заби.

Повремено треба да ја измиете со вода за уста, а некои советуваат да ја измиете во машина за садови.

Најчитани вести