четврток, 20 јули 2017  |  Вести денес: 47

Курир: Зошто Заев и Јанева се исти?

Доаѓаат од релативно помали места и заедничко е што се препознатливи како локални шерифи. Заев како градоначалник на Струмица, а Јанева како обвинител во Гевгелија се посочувани како локални моќници кои функцијата ја обавуваат за лично богатење и сопствена корист.

janeva-zaev

Поврзани вести

Опозицискиот лидер Зоран Заев и специјалната јавна обвинителка Катица Јанева се две лица на една иста паричка. Она што Заев ќе го побара, Јанева го исполнува. Двајцата имаат ограничен вокабулар и начин на изразување, зад работата на двајцата се провлекуваат низа афери и скандали, двајцата имаат огромен капитал, не ги признаваат Собранието, судството, претседателот… еве неколку примери зошто Заев и Јанева се исти:

1. И двајцата имаат ограничени професионални способности, што се гледа во извршувањето на задачите за кои се платени. Заев како грсдоначалник, Катица Јанева како обвинител немаат ниту едно впечатливо дело зад себе. И двајцата имаат ограничен вокабулар и начин на изразување.

2. Доаѓаат од релативно помали места и заедничко е што се препознатливи како локални шерифи. Заев како градоначалник на Струмица, а Јанева како обвинител во Гевгелија се посочувани како локални моќници кои функцијата ја обавуваат за лично богатење и сопствена корист.

3. Зад работата на двајцата се провлекуваат низа афери и скандали. Заев амнестиран криминалец, делеше бизниси на фирми на најблиски роднини и пријатели, со што кланот Заеви заработуваше милиони. Јанева од друга страна во својата работа се одликува со непочитување на законите и кршење на процедурите.

4. И двајцата имаат огромен капитал. Заев имот вреден неколку милиони и обрт на фирми на кланот Заеви со над 200 милиони евра. Јанева преку ноќ се стекнува со два стана, па дури бараше и нов државен стан, бараше и буџет на СЈО вреден неколку милиони евра.

5. Заев не го признава судството, Собранието, претседателот, Владата, Уставниот суд, а последно е што народот го прогласи за фантомски. Јанева денеска исто така не го признава Собранието, Уставниот суд и претседателот. Непризнавањето на Собранието преставува и непризнавање на народот.

6. Заев побара истрага за неколкуммина од власта, неколку недели подоцна Катица Јанева испорача. Вокабуларот на Јанева и на Заев е ист, непочитувајќи презумција на невиност, Јанева прогласи за виновни и “малтене“ ги осуди во јавност без никакви докази.

7. Заев не се појави на Анкетната комисија во Собрание за сведочење за случајот „Поткуп“  за да даде одговори дали е тој на снимката која се појави во јавноста каде вика дека треба да се даде едно евро за Вицето, едно за во црквата. Исто така и Катица Јанева не се појавува да даде отчет за сработеното.

8. Заев шпекулира со различни бројки за прислушувани материјали, а Јанева не направи записник и постојано манипулира.

9. Заев јавно побара да се ослободи првоосомничениот во случајот „Пуч“ Зоран Верушевски, а Јанева веднаш го исполни ваквото негово барање.

10. И Заев и Јанева имаат ист начин на манипулативно работење и без отчет за сработеното. Двајцата се две лица од една иста паричка.

Најчитани вести