петок, 28 јули 2017  |  Вести денес: 0

Зрновци ќе добие градинка со капацитет за 80 деца

Изградбата е од особена важност за жителите од оваа рурална општина бидејќи ваков објект нема во општината, а најодалечената детска градинка е десетина километри во Кочани. Градинката ќе ја користат жителите на трите населени места Зрновци, Мородвис и Видовиште.

gradinka-izgradba

Последни вести

Во општина Зрновци почна да се гради планираната детска градинка којашто ќе биде лоцирана на влезот во населбата покрај патот кон Кочани.

Изградбата е од особена важност за жителите од оваа рурална општина бидејќи ваков објект нема во општината, а најодалечената детска градинка е десетина километри во Кочани. Градинката ќе ја користат жителите на трите населени места Зрновци, Мородвис и Видовиште.

– На новата детска градинка инвеститор е општината Зрновци. Таа ќе се протега на површина од 400 метри квадратни, ќе обезбеди сместување на 80 деца и ќе располага со три занимални, јасли и останатите потребни простории. Изведувач на работите е компанијата „Актива“ ДОО од Штип и таа се очекува да биде готова до мај 2017 година, изјави Блаже Станков, градоначалник на општина Зрновци.

Финансиските средства во вредност од 230 илјади евра за изградба на градинката, општината ги обезбеди од ИПА програмата на ЕУ преку МСИП канцеларијата на Министерството за финансии.

Според Станков, Министерството за труд и социјална политика се обврза целосно да ја опреми градинката со пот

Најчитани вести