101 година од раѓањето на Христијан Тодоровски – Карпош

Денеска се одбележуваат 101 година од раѓањето на народниот херој на Македонија Христијан Тодоровски – Карпош.

Тој е роде на 3 септември 1921 година во Куманово.

Во 1941 година учествуваше во собирањето на оружје, разнесување на летоци и на билтенот “Дедо Иван”, што го издаваше градската партиска организација. Исто така, учествуваше во подготовките на Првиот кумановски НОП одред.

Беше член на Штабот на Кумановскиот партизански одред.

Загина при нападот на бугарската војска во селото Билјача, на 7 февруари 1944 година.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.