Со грејпфрут против рак на белите дробови и на дебелото црево

Јадете грејпфрут и превентивно спречете го ракот
Јадете грејпфрут и превентивно спречете го ракот

Националната американска организација на хемирчари препорачува сок од грејпфрут како обврзен дел од појадокот бидејќи ова овошје е одлично превентивно сретство против карциномот на белите дробови и дебелото црево.

Грејпфрутот е тропска билка од семејството на агруми, а неговата лековитост ја познавале Абориџините од Австралија кои го користеле како универзален лек.

Грејпфрутот е богат извор на витамин Ц (половина од плодот содржи повеќе од половина од препорачаната дневна доза) и содржи пектин кој го намалува нивото на холестерол во крвта.

Жолтиот грејпфрут има помала концентрација на витамин Ц отколку розовиот и црвениот кои штитат од рак бидејќи содржат флаваноиди – неутрализатори на супстанциите кои поттикнуваат развој на малигни ќелии.

Националната американска организација на хемичари препорачува сок од грејпфрут како обврзен дел од појадокот бидејќи ова овошје е одлично превентивно сретство против карцином на белите дробови и дебелото црево.

Новите сознанија за грејпфрутот потврдуваат дека овој плод е особено ефикасен во борбата против вирусите и бактериите, па се препорачува при терапија на грип и настинка. Екстрактот од семки од грејпфрут пак е моќно сретство против околу 800 видови на бактерии и околу 100 вида на габи.

Од цветот од грејпфрут дрвото се подготвува есенција која ја лечи несоницата, но и тегобите кои се предизвикани поради болести на желудникот и срцето, додека екстрактот од листот има против-воспалително дејство.

Сокот е богат со биофлавоноиди кои го подобруваат метаболизмот и го поттикнуваат процесот на слабеење, а благотворно делуваат и на функциите на црниот дроб и ги зајакнуваат артериите.

Сокот од црвениот грејпфрут содржи ликопен и каротеноиди кои имаат антиревматско дејство и ги ублажуваат тегобите кои ги следи остеоартритисот и ревматскиот артритис, но делуваат и на рамнотежата на хематокритот во крвта.

Грејпфрутот ги чисти цревата и ја стабилизира цревната флора а благодарение на посебната состојка нарингин, која на овој плод му дава и малку горчелив вкус, го забрзува и процесот на варење. Тој е исто така добар извор и на пантотенска киселина (витамин Б5) која има клучна улога во производството на клеточна енергија.

Студијата на германските научници укажува на тоа дека консумирањето на грејпфрут помага и во борбата против болестите на забното месо. Истражувањата покажаа дека само два плода дневно го намалуваат ризикот за крварење на непцата.