2 август неработен ден за сите граѓани

Според Законот за празниците на Република Македонија од Министерството за труд и социјална политика следниот неработен ден за сите граѓани е 2-ри август (четврток).

После овој празник следи 28 август (вторник), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица), кој е неработен ден за граѓаните од православната вероисповед и за граѓаните од муслиманска вероисповед 21 август (вторник), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам.

Согласно со Законот за празниците на Република Македонија до крајот на 2018та година неработни денови се:

За сите граѓани на РМ

 

 • 02 август (четврток), Ден на Републиката
 • 8 септември (сабота), Ден на независноста
 • 11 октомври (четврток), Ден на народното востание,
 • 23 октомври (вторник), Ден на Македонската Револуционерна Борба,
 • 8 декември (сабота), “Св. Климент Охридски”

 

За граѓаните од православна вероисповед

 

 • 28 август (вторник), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица)

 

За граѓаните од католичка вероисповед

 

 • 01 ноември (четврток), Празникот на сите светци
 • 25 декември (вторник), првиот ден на Божик

 

За граѓаните од муслиманска вероисповед

 

 • 21 август (вторник), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам

 

За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ

 

 • 22 ноември (четврток), Ден на Албанската азбука
 • 19 септември (среда), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур

 

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ

 

 • 28 септември (петок), Меѓународен ден на Бошњаците

 

За граѓаните припадници на турската заедница во РМ

 

 • 21 декември (петок), Ден на настава на турски јазик