Активностите во индустријата во еврозоната паднаа и во септември

Индустриската активност во еврозоната повторно падна во септември, продолжувајќи го периодот на пад на нешто повеќе од една година под притисок на континуираното слабеење на побарувачката, покажа во понеделникот објавуваниот извештај на „S&P Global“.

Индексот на менаџери за набавка во индустријата на еврозоната (PMI) е речиси непроменет во септември во однос на август и изнесува 43,4 поени, потврди Хамбуршката комерцијална банка (HCOB), која го составува извештајот за „S&P Global“. Вредностите пониски од 50 поени укажуваат на пад на активноста, а вредностите повисоки од 50 укажуваат на нивниот раст.

Така, периодот на опаѓање на активноста во производниот сектор на еврозоната се прошири на нешто повеќе од една година, „сигнализирајќи за континуирано влошување на кондицијата на индустријата во еврозоната“, заклучуваат во HCOB.

Индексот што го мери производството падна за 0,3 поени, на 43,1 поени, покажа истражувањето спроведено меѓу челниците на околу три илјади компании во приватниот сектор на еврозоната.

„Производниот PMI беше далеку под 50 поени во текот на третиот квартал како целина, така што ние сме прилично уверени дека активноста во индустријата се намали и во тој период“, рече Сајрус де ла Рубија, главен економист во споменатата хамбуршка комерцијална банка.

Најсилен пад на индустриската активност повторно забележаа Германија и Австрија, а потоа Холандија и Франција со најостар пад во речиси три ипол години, откриваат авторите на извештајот, додавајќи дека ситуацијата се влошила и во италијанската и во шпанската индустрија.

Побарувачката за индустриски производи повторно остро падна, посочуваат тие, што го смести септември меѓу месеците со најголем пад на новите нарачки во речиси четвртина век во кои се спроведуваат истражувањата, се вели во извештајот.

За да ја засилат побарувачката и да ја засенат конкуренцијата, производителите повторно ги намалија цените, најсилно во просек во последните три месеца од изготвувањето на извештаите, со исклучок на светската финансиска криза од 2008/2009 година, забележува економистот на HCOB, Сајрус де ла Рубија.

Влезните трошоци, исто така, се намалени, наведува Де Ла Рубија, споредувајќи го нивниот пад со периодот на евтина нафта во втората половина на 1990-те и пукањето на интернетскиот балон на почетокот на векот.

Во такви услови, деловните лидери покажаа поизразен песимизам, откриваат во HCOB, истакнувајќи дека расположението паднало на најниско ниво од крајот на минатата година.