Абазовиќ за „До Квон“: Писмото е адресирано до адвокатска канцеларија каде што партнер е пратеник од ПЕС

Лидерот на Граѓанското движење УРА и поранешен премиер на Црна Гора, Дритан Абазовиќ при гостување во емисијата „Начисто“ се осврна на обвинувањата дека ги злоупотребил институциите во случајот „До Квон“.

До Квон е осомничен за измама од 40 милијарди долари во светот на криптовалутите. Откако испрати писмо од затворот на повеќе адреси во државниот врв, на крајот од кампањата за парламентарните избори беше доведен во контакт со движењето „Европа сега“ и неговиот лидер Милојко Спајиќ.

Спајиќ претходните денови негираше и дека добил пари од Квон за кампањата, што самиот Квон го кажа во сведочењето пред државното обвинителство.

„Еве, сега се во институциите, ве молам, Дритан Абазовиќ е тука. „До Квон“ не се реши за да бидете на власт – мојот одговор до ПЕС. Повелете, решете го“.

Тој рече дека за наведениот случај се однесувал одговорно.

„Го добив писмото, го препратив до специјалното државно обвинителство, што би го направил секој одговорен премиер, мислам дека и Спајиќ би го направил тоа“.

Тој рече дека не манипулирале со доказите и дека кога ќе се разреши случајот, ќе поднесе кривична пријава против министерот за правда „за лажно обвинение“.

Писмото што дошло до неговата канцеларија е адресирано до адвокатската канцеларија Анѓелиќ – Драговиќ. А Драговиќ сега е член на Движењето за Европа (ПЕС). Ви благодарам што ми ја дадовте можноста“, рече Абазовиќ.

Пратеник на ПЕС во Собранието е адвокатот Дарко Драговиќ.

Говорејќи за долгот од 750 милиони на почетокот на мандатот на владата на крајот на 2020 година, Абазовиќ вели дека сѐ уште таму „остануваат спорни 4,5 милиони“.

„Дали тоа ќе добие епилог, не знам“, додаде тој.

Тој потсети на неговата изјава дека намерата е новата влада да се задолжи за една милијарда. Потоа го обвини Спајиќ дека сака да земе „процент“ од таа трансакција.

„Да се ​​турка таа милијарда во трошење, затоа што програмата чини толку многу и има две решенија од тоа. Решението прво – програмата функционира низ некои ситуации, ништо, одлично, да продолжиме понатаму. Не функционира? Здраво, збогум. крај на приказната. Многу јасно кажав и мислам дека веќе затворив еден од каналите преку кој требаше да се земе процентот. Процентот да го стават во џеб, а не оној што го зема банката во голема трансакција. По седницата на Собранието, мислам дека една линија беше затворена“.

 

Абазовиќ нагласи дека кога дошле на власт просечната плата била 525 евра, „а сега е над 800“.

„Очекувам идниот октомври да се префрлат на проценти, да ја покачат платата, што ќе значи дека просечната плата ќе биде многу повеќе од 1.000 евра. Во проценти, затоа што така ќе ги споредиме резултатите.

Тој, исто така, нагласи дека Црна Гора „надмина пет милијарди“ од БДП минатата година. „Оваа година, завршувајќи на 1 јануари, очекувам дека ќе надминеме шест милијарди. Очекувам дека новата влада, како што се претставуваат пред економските експерти, на 1 јануари 2025 година ќе се сретне со 7,5 милијарди.

Абазовиќ во емисијата беше прашан во врска со неговата неодамнешна изјава дека животот му е во опасност, дали на тоа може да се гледа како доказ дека неговата главна политичка визија, справувањето со криминалот, била неуспешна.

„Не гледам така. Отворив многу процеси, нема мафија во Црна Гора која не е нападната. Таа мораше да сноси цена“.

На прашањето од кого се соочува со опасноста за која зборува, тој рече: „Од голем број од тие групи“.

„Во ѕидовите на УИКС единствено име кое постојано се споменува е моето, немам страв од тие луѓе, тоа се членови на кавачкиот, шкалјарскиот клан, луѓе кои се поврзани со „Грандовци“, сигурно има и други. Луѓе од нашето маало, а тие се поврзани со луѓето овде“, рече Абазовиќ.

Тој смета дека голем шверц на цигари веќе не постои во Црна Гора, но дека е „клинички мртов“.

„Има шверц, но не може да биде тој обем, бидејќи затворањето на слободната зона Бар-пристаниште и одлуката таму да не се складираат тутунски производи го оневозможи тоа.