Ако државата се откаже од македонското историско наследство, самоодбраната ќе биде легитимна

1040

Првиот човек на Одделот за лингвистика во Македонската академија за науки и уметности најавува мерки за самоодбрана доколку власта не ја послуша науката која се противи на барањата на Бугарија за одредување на македонскиот јазик како бугарски дијалект.

„Ако државните претставници не ги уважат научните ставови за македонскиот јазик,
историја и култура на МАНУ и колегите, ако се откажат од милениумското македонско
историско наследство, значи ќе го нападнат виталниот македонски интерес. Во тој  случај самоодбраната ќе биде легитимна”, пишува Академик Катица Ќулавкова без да прецизира во каква форма ќе биде самоодбраната.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.