Ако Западот не ги признае руските избори, нивни проблем – Ова се наши избори, наша земја

Изјавите на западните земји дека не ги признаваат изборите во Русија e нивни проблем, изјави портпаролката на руското Министерство за надворешни работи, Марија Захарова.

„Видете само, тие веќе неколку месеци велат дека изборите во Русија не смеат да се одржат за да не дозволат да се случат. Но, кога разбраа дека изборите на крајот ќе се одржат и дека гласањето ќе биде организирано и кај нас и кај оние Руси кои престојуваат во странство, и покрај нивното заплашување и агресивна реторика, преминаа во следната фаза – почнаа да предупредуваат дека нема да ги признаат овие избори. Тоа е нивни сопствен проблем. Ова се наши избори, наша земја, што имаат тие со нашите избори“.

Советот на Федерацијата, горниот дом на рускиот парламент, официјално го одреди 17 март 2024 година за ден на претседателските избори. Централната изборна комисија (ЦИК) потоа објави дека гласањето ќе се одржи во текот на три дена на 15-17 март.

За највисокото место се борат четворица кандидати, имено, кандидатот на партијата Нови луѓе Владислав Даванков; самономиниран кандидат и актуелен претседател Владимир Путин; Кандидатот на Либерално-демократската партија на Русија (ЛДПР) Леонид Слуцки; и кандидатот на Комунистичката партија на Руската Федерација (CPRF) Николај Харитонов.