Албанија ќе амнестира околу 600 затвореници

Албанската влада е подготвена за амнестија на затвореници, откако работната група предводена од министерот за правда Улси Мања, по тримесечни консултации со домашни и експерти од ЕУ и со генералната управа на затворите, го подготви предлог-законот за амнестија.

„Ветувањата не се забораваат, амнестија“, кусо напиша министерот Мања постирајќи фотографии од неговиот кабинет како го прелистува Предлог-законот.

„Со оваа амнестија ќе бидат опфатени 600 лица кои во моментов издржуваат казна во албанските затвори. Предвидено е да се опфатат и оние затвореници на кои им остануваат уште три години затвор. Девојките и жените ќе имаат најбројни со амнестијата. Од неа строго се исклучени лицата кои издржуваат казна за семејно насилство, организиран криминал, трговија со дрога или злоупотреба на службената положба и корупција“, извести Top Channel.

Додава дека се очекува да се амнестираат лица кои издржуваат казна за поседување на мали дози наркотици како канабис, осудени за градење без дозвола, вклучително и оние за лесни и нискоризични кривични дела.

Предлог-законот треба да биде изгласан во парламентот на почетокот од идниот месец.

Во Албанија последната амнестија беше онаа од 2020 година, кога беа опфатени 170 затвореници.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.