Алтернатива и БЕСА потпишаа политичка декларација за соработка

Алтернатива и БЕСА, партиите од албанскиот политички блок, објавија дека е потпишана политичка декларација за соработка.

„Во духот на барање начини за артикулирање на албанскиот опозициски глас во Северна Македонија, денеска – во просториите на Собранието, се сретнаа претседателот на Алтернативата, Африм Гаши и претседателот на Движењето Беса, Билал Касами.

Поводот за оваа средба беше формализирање на подготвеноста за соработка и координирање на политичките активности на двете партии во насока на градење опозициски камп кој првично ќе ги артикулира и брани стратешките интегративни интереси на земјата, албанските етнички и, воопшто, граѓанските потреби, додека понатаму ќе се насочи оваа соработка да се прошири и на други нивоа на политичка интеракција“, се вели во изнесеното соопштение.

Ваквиот чекор е делегитимирање, како што велат од таму, на оваа корумпирана, неспособна и штетна власт за интересите на државата и Албанците.

„За таа цел, двајцата градоначалници Гаши и Касами потпишаа заедничка изјава, што е формален залог на двете релевантни страни за официјализирање на овој договор“, се додава во информацијата.