Алтернатива на Гаши блиску до договор со ВМРО?!

6146

Како што се интензивираат напорите за формирање на нова влада во Македонија, се прават сè повеќе комбинаторики и обиди за тоа која од македонските партии ќе ја формира оваа влада со тоа што постојано ќе разговара со сите албански партии, пишува Тетова Сот, пренесува Газета.мк.

ДУИ продолжува да биде главната сила во преговорите.

Додека пак кај другите албански субјекти, прашањето за формирање влада може да доведе до длабоки поделби во некои политички субјекти кои беа во коалиција и патот кон власта може да ги подели.

Според некои извори, се зборува дека Алтернативата на Гаши е блиску до договор со партијата на Мицкоски, ВМРО-ДПМНЕ и се чини дека главна причина за тоа може да биде Движењето Беса, кое не дозволува партијата на Гаши да го премине прагот на СДСМ.

Алтернатива, последните денови, честопати го повторува прашањето дека тие ќе бидат дел од власта.

Гаши и Алтернатива сакаат да продолжат да бидат дел од власта без оглед која од двете македонски партии ќе ја формираат Владата. И додека Гаши е за тоа да биде дел од Владата тој може да се одвои од Алијансата и да и’ покаже на Беса кој е на власт.

Нови случувања околу овие прашања се очекуваат во наредните денови.

Alternativa e Gashit afër marrëveshjes me VMRO-në ?!

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.