Амбасадата порача дека САД нема мирно да гледаат ако Додик поттикнува конфликти во БиХ

Сoeдиентите држави нема мирно да ги набљудуваат можните обиди за отцепување на Република Српска од Босна и Херцеговина, порача американската амбасада во Сараево во четвртокот во врска со изјавите на челникот на босанските Срби, Милорад Додик, кој го повтори своети предупредување претходно во четвртокот.

Реагирајќи на изјавата на Додик дека Република Сропска ќе прогласи независност во истиот момент кога високиот претставник за БиХ ќе наметне закон за статусот на државниот имот, што може да се случи веќе во јануари, американската амбасада порача дека „ентитетите се можни само како интегрални делови од државата Босна и Херцеговина и надвор од неа не можат да постојат ниту да опстанат“.

Како што истакнаа, Уставот на Босна и Херцеговина не предвидувал право на отцепување, ниту за ентитетите, ниту за која и да е друга административна територијална единица.

„САД постојано јасно ставија до знаење дека ќе реагираат и ќе се спротивстават на антидејтонската акција, што е отцепување. Милорад Додик не е во право ако мисли дека САД ќе застанат настрана додека ја турка БиХ во конфликтот“, пишува соопштението на американската амбасада, кое го пренесоа локалните медиуми.

Во интервју за ентитетот телевизија РТРС, Додик рече дека претпоставува дека во случај на отцепување на Република Српска, Американците ќе бараат воена интервенција во Босна и Херцеговина, но тој верува дека има пријатели ширум светот кои можат да го спречат тоа.

Повторените сецесионистички закани на Додик ги осудија многу политичари во БиХ, како што се премиерот на Федерацијата и претседателот на SDP BiH, Нермин Никшиќ и министерот за надворешни работи на БиХ и претседателот на Партијата на народот и правдата (NiP), Елмедин Конаковиќ.

Овие политичари, кои се и коалициски партнери на Додик во владата, го предупредија лидерот на босанските Срби дека со своите изјави и провокации ризикува „конфликт и крвопролевање“, како што рече Никшиќ, додека Конаковиќ му рече дека тоа нема да биде добро ниту за него ниту за неговите следбеници. ако го избрал патот на конфронтација бидејќи тоа ќе ја одведе Република Српска во целосна изолација.