Американски „Mars“ ги запре испораките на чоколадата за германските супермаркети

Американскиот произведувач на чоколатцата „Mars“ ги запре испораките германски синџири на супермаркетите „Rewe“ и „Edeka“ и нивните дисконтните филијали „Penny“ и „Netto“ поради спорот околу цените.

И покрај интензивните преговори, „Rewe“ во средата во Келн соопшти дека не постои добра причина да го прифати зголемување на цените коишто ги бара „Mars“.

„Изрично ги одбивме барањата на американскиот произведувач кои не можат да се прифатат зголемените трошоци за енергијата и суровините“, соопшти споменатата германска малопродажна компанија.

Од „Edeka“ ги зазема истите ставови и објави дека „Според нашето мислење, моменталните барања на Mars за значително зголемување на цените не се фактички оправдани“.

„Mars“ во Германија, меѓу другото, ги продава истоимените чоколатца, мастики за џвакање, храна за домашни миленици, тестенини, јадења од ориз и сладолед.

Од „Rewe“ и „Edeka“ на купувачите им предложуваат атлернативни производи, нудејќи им ги сопствените стокови марки и производите на германските компании.

Од „Mars“, чиешто седиште е во Верден во сојузната покраина Долна Саксонија, засега не ги коментираа објавите германските малопродажни компании.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.