Американските трупи во Литванија во борбена готовност

Американските сили стационирани во Литванија го префрлија својот фокус од одвраќање на Русија, на борбена готовност, изјави началникот на литванската одбрана, генерал-полковник Валдемарас Рупсис. Земјата дели граница со руската ексклава Калининград на Балтичкото Море, како и со Белорусија и Латвија.

„Главниот фактор порано беше одвраќањето, демонстрацијата дека тие се тука и дека можат да ги зголемат нашите сили во секое време“, рече Рупсис за радио ЛРТ во петокот.

„И сега ситуацијата е променета: тие единици се распоредени за да можат веднаш да се борат. Тоа е беспрекорен премин од еден режим во друг“.

„Барем до 2025 година ќе имаме ротирачки американски единици кои ќе вршат воена обука и ќе служат како фактор на одвраќање, но и ќе бидат подготвени да извршуваат одбранбени акции заедно со нас и со другите сојузници“, додаде тој.

Американските единици со големина на баталјон со околу 500 војници, тенкови Абрамс и оклопни возила Бредли се стационирани на ротација во источниот литвански град Пабрад од 2019 година. НАТО, исто така, одржува мултинационална единица предводена од Германија во земјата.

Блокот предводен од САД најави подобрување на своите воени капацитети како одговор на руската воена операција во Украина, која започна во февруари. Генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг, во јуни изјави дека силите за брз одговор на алијансата ќе пораснат од околу 40.000 на над 300.000.

Москва постојано изјави дека ги смета трупите на НАТО во близина на нејзините граници за закана за националната безбедност. Министерот за надворешни работи Сергеј Лавров во четвртокот рече дека активностите на блокот значат негово враќање на „концептуалните приоритети“ усвоени за време на Студената војна.