АНАЛИЗА: Молкот на СДСМ за анкетите – прикривање на поразот или презир кон македонската демократија?

Како што Македонија се подготвува за парламентарни и претседателски избори, видливото отсуство на податоци од анкетите од владејачкиот Социјалдемократски сојуз на Македонија (СДСМ) предизвикува љубопитност и загриженост кај гласачите, но и кај политичките набљудувачи. За разлика од нивните колеги во останатите партии – учеснички на изборите кои често ги користат анкетите како стратешки алатки за мерење на расположението на јавноста и обликување на наративите на кампањите, СДСМ загрижувачки молчи, воздржувајќи се од објавување истражувања во врска со нивното ниво на поддршка кај граѓаните. Оваа намерна затвореност на СДСМ не само што ги остава гласачите во мрак, туку предизвика и бурни реакции кај независните агенции за јавно мислење, чии наоди, како во случајот со ИПИС беа дочекани со критики од страна на функционерите јастреби на СДСМ.

При анализата на одлуката на СДСМ да не објавува анкети од суштинско значење е да се повлечат паралели со историските и современите примери каде што актуелни функционери користеле слични тактики за манипулирање со јавната перцепција. Во текот на историјата, авторитарните режими честопати се обидуваат да го контролираат протокот на информации преку монополизирање на медиумските канали. Со воздржување од објавување анкети и дискредитирање на постојни агенции за јавно мислење, СДСМ ризикува да го овековечи наративот за сопствената затвореност, поткопувајќи ги демократските принципи на транспарентност и одговорност.

„Анкетите служат како клучна алатка за граѓаните да ја проценат работата на нивните избрани претставници и да донесуваат информирани одлуки на гласачките кути. Одбивањето на СДСМ да објавува анкети не само што ги лишува гласачите од вредни сознанија, туку и поставува прашања за нивната посветеност на демократските норми“ се вели во една објава на социјалните мрежи посветена на оваа тема.

Дополнително на истакнатото, дискредитирањето, пак, на анкети објавени од независни агенции од страна на СДСМ е причина за дополнителна загриженост во врска со нивната посветеност кон демократските принципи. Со поткопување на кредибилитетот на алтернативните извори, СДСМ не само што сака да го контролира наративот туку и го поткопува легитимитетот на самиот изборен процес. Во демократијата, различноста на мислењата и силната дебата се незаменливи компоненти на еден здрав политички систем. Обидите на СДСМ да ги потисне неистомислениците и да го монополизира протокот на информации претставуваат опасна ерозија на овие принципи.

Како заклучок, одлуката на СДСМ да ги задржи податоците од анкетите и да ги дискредитира агенциите за истражување на јавното мислење претставува вознемирувачки тренд на авторитарност во македонската политика. Со оневозможување на пристапот на граѓаните до витални информации, СДСМ ги поткопува самите темели на демократијата. Како што земјата се приближува до претстојните избори, императив е граѓаните да бараат транспарентност и одговорност од нивните избрани претставници, зачувувајќи го интегритетот на демократскиот процес за генерациите што доаѓаат.