Анализа на „Пари“: Повеќе фирми се затвораат отколку што се отвораат

За два месеца, во октомври и во ноември годинава, отворени се 1.192 фирми, а лани во истиот период бројот на новоотворените компании бил значително поголем и изнесувал 2.248 фирми. Претходно Пари објави анализа за затворените компании, која покажа дека во овие месеци има и повеќе згаснати фирми – згаснале 707 компании, за разлика од октомври и ноември 2020 година, кога клуч на врата ставиле 634 фирми.

Овие податоци на БизнисМрежа.мк, за жал, откриваат влошен тренд за деловните субјекти – повеќе фирми се затвораат, а помалку се отвораат.

Првите 5 места на листата на градови со најмногу новоотворени фирми ги заземаат: Скопје, Тетово, Битола, Куманово и Штип. Кај нив вкупно се регистрирани 759 новоотворени фирми, или една третина од сите нови компании.
Минатата година, пак, првите 5 градови со најмногу отворени фирми беа: Скопје, со 613 нови субјекти, Куманово, со 188, Тетово, со 132, Струга, со 115 и Битола, со 96 нови фирми.

Годинава во октомври и во ноември, од листата на 5 најатрактивни градови за нови фирми излегла Струга, а во тоа друштво влегол Штип. Сепак, Штип годинава има помалку отворени нови фирми отколку истите месеци лани. Во овој град годинава адреса добиле 35 компании, а лани 43.


Трговијата е дејност во која речиси секој месец има најмногу отворања и затворања на фирмите. Така и во октомври и ноември се отвориле вкупно 252 компании. Но ако се спореди со истите месеци лани, тоа е мала бројка. Лани, во секторот Трговија на мало и големо, за два месеци се отвориле дури 601 фирма.

На второ место е секторот Други услужни дејности, со 138 новоосновани компании. Лани нивната бројка била речиси двојна.

Во секторот Стручни, научни и истражувачки дејности, во претходните два месеца се отвориле 114 фирми. Лани, пак, бројот на новоотворените фирми бил 149.
Со 102 фирми во угостителството и хотелиерството, тие се на четврто место по отворање нови фирми според податоците за двата месеца. И кај нив имало поголема бројка лани – 193 нови правни субјекти.

Петтото место е за градежништвото, со 97 нови фирми. Лани во истиот период се отвориле 253 фирми од оваа дејност.

Но, она што особено „боде очи“ е бројот на новоотворени фирми во преработувачката индустрија. Со 90 нови фирми, таа воопшто не влезе во првата петорка. Претходно, оваа дејност држеше високо место во однос на новоотворени компании, а лани, во октомври и ноември, се отвориле 312 фирми во секторот, со што тој бил на второ место по интерес кај новоотворените компании.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.