Анализа: Над половина од младите не се задоволни ни од платата, ни од работата

Повеќе од половина од младите работата на несоодветни работни позиции во однос на своите квалификации  имаат пониски плати не се чуствивата сигурни на работното место и не се доволно искористени – работата помалку часови, покажува анализата на институтот за економски истражувања и политики. Ваквата сосотјба  повеќе е присутна  во приватниот сектор. Најмногу во  земјоделието и во услужните дејности, а помалку во јавната администрација.

Од бизниз секторот велат дека во земјава постои парадоксална ситуација- од една страна има  невработеност, а од друга недостаток на соодветен кадар.

Од Владата пак  велат дека преку оперативниот план за вработување каде во фокусот се младите освен што се  стремат да ја намалат  невработноста, се работи  и на тоа да понудат поквалитетни  работни  позиции.

Според анализата на прво во место во регионот во подвработеност на општата пополуација е Србија, потоа следи Македонија, па Црна Гора.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.