Јаневски до Арсовска: Неспособен градоначалник има неспособен директор, граѓаните трпат

„Би сакал да ја запознаам јавноста и да ги потсетам дел од советниците за еден состанок кој што ние го одржавме со директорот на ЈСП, господинот Стојковски во август на кој што јас и останатите советници побаравме продолжување и измена на одредени автобуски линии, каде што тој тврдеше дека нема доволно автобуси за да стави на тие линии кои што би ги продолжиле автобуските линии и би излегле во пресрет на граѓаните. Конкретно за автобуската линија на која што сообраќа редниот број 2, јас побарав да се продолжи и за тоа имав иницијатива. Меѓутоа од него ми беше кажано дека за да се продолжи таа линија се потребни 6 нови автобуси за да се сообраќаат на таа линија и дека тој не е во можност да најде 6 автобуси дополнително кои би се сообраќале на таа линија. И оттука моето прашање е како два превозника приватни кои што имаат вкупно 200 автобуски и кои сообраќаат на скопските улици на разни автобуски линии и сега кои не сообраќаат ЈСП вели дека има капацитет да ги преземе во целост сите линии од приватните превозници“, запраша Филип Јаневски, советник во Советот на Град Скопје од Коалицијата денес на седницата за советнички прашања.

Јаневски го запраша директорот на ЈСП како немал 6 автобуси за една линија во август, а сега во ноември има 200 автобуси за да ги надополни приватните превозници. Тој нагласи дека колку што знае ЈСП нема купено нови автобуси, да имаше ќе се забележеа.

„Дали сте Вие свесни дека возниот ред се утврдува на седница на Советот на Град Скопје? И дека Вие не смеете да повлечете автобус од линија која што ние сме ja утврдиле дека ќе сообраќа во одредените термини и на одредена траса без да го прашате Советот“, го запраша Јаневски директорот на ЈСП.

Тој дури го замоли директорот на ЈСП да не излегува на говорница за да одговори дека ЈСП си ја извршува својата работа квалитетно. Бидејќи работата да ја вршеше квалитетно немаше овој хаос да се случува низ скопските улици.

„Не ги извршувате услугите квалитетно и навремено. Како е навремено еден саат да не биде дојден автобус? Не само на мене, туку на стотици илјади граѓани. Стотици илјади граѓани наутро немаат автобус. Доволно е да излезете сабајле во осум часот и тоа на било која автобуска станица и да видите дали ќе ви дојде автобус. Ве прашувам еве и второто прашање, кога ќе ги исплатите фактурите кои што ги должите на приватните превозници“, запраша Јаневски.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.