8 C
Skopje
среда, ноември 25, 2020

Ангелов: Ќе побараме претставник во штабот и од невладиниот сектор

167

Заврши состанокот на главниот кризен штаб во ЦУК.

По вчерашната одлука на Владата за прогласување на кризна состојба на целата територија на државата во траење од 30 дена итно беше свикан главниот штаб од страна на директорот на ЦУК Стојанче Ангелов.

Како што беше најавено денес беше одржана и втората седница се донесе акцискиот план, притоа на основната верзија има одредени работи коишто се значајни.

– Ние ќе работиме можеби споредна улога во ситуацијава, која ќе биде многу значајна за јавноста и на јакнење на јавната свест за да граѓаните сфатат дека се работи за една опасна болест со тоа што ќе бидат вклучени и претставници од невладиниот сектор, кои ќе бидат определени од советот на Владата за соработка со невладини организации, изјави за Сител Ангелов.

Ангелов додава дека армијата ќе и асистира на МВР, но и ќе им помага и на здравствените установи онаму каде што е најпотребна. Во овој случај кога е прогласена кризна состојба армијата има право да презема одредени дејствија во делот на обезбедувањето.

– Акцискиот план треба да се разгледа од страна на управувачкиот комитет пред да стапи на сила, вели Ангелов.

 

Минатиот пат беше воведена вонредна состојба, зашто немаше Собрание, кое е распуштено. Нема потреба сега од вонредна состојба, туку кризна состојба, а алатките што ги има Владата се слични како во вонредна состојба.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.