Џани Инфантино е реизбран за претседател на ФИФА

Џани Инфантино е реизбран за претседател на Меѓународната фудбалска федерација.

Изборот на прв човек на ФИФА се одржа денес, 16 март, на 73. Конгрес на организацијата во Кигали (Руанда). Инфантино беше единствениот кандидат за оваа функција. Неговиот договор е до 2027 година.

Педесет и двегодишниот функционер беше на чело на ФИФА на 26 февруари 2016 година по корупцискиот скандал во организацијата и предвремената оставка на нејзиниот претходен претседател, Џозеф Блатер, од неговата функција.

Во јуни 2019 година, Инфантино беше избран за втор мандат.