Анкета: 73% од Палестинците ги поддржуваат нападите на Хамас на 7 октомври

Неодамнешната анкета спроведена од страна на Палестинскиот центар за политички и анкетни истражувања открива дека повеќе од осум месеци од војната во Газа, 73 отсто од Палестинците ја поддржуваат одлуката на Хамас да ги изврши нападите врз Израел на 7 октомври.

Поддршката е нешто помала кај жителите на Газа, а одобрување изразиле 57 проценти.

Хамас останува најподдржуваната политичка партија меѓу Палестинците, додека поддршката за претседателот на палестинската самоуправа Махмуд Абас се намали на 12 отсто.

Анкетата го нагласува сериозното влијание на тековниот конфликт врз палестинските семејства, при што 4 од 5 испитаници изјавиле дека член на семејството бил убиен или повреден.

Што се однесува до иднината на Газа по војната, помалку од половина од жителите на Газа веруваат дека Хамас ќе победи во војната и ќе остане на власт.

Дополнително, 75 отсто од испитаниците ја отфрлаат идејата за распоредување на заеднички арапски мировни сили во Појасот Газа.

Истражувањето, исто така, открива силно противење на решението за две држави меѓу Палестинците, со 65 отсто против, и покрај 30 отсто зголемување на поддршката за решението кај жителите на Газа од последната анкета.

Понатаму, 63 отсто од анкетираните го поддржуваат вооружениот отпор како средство за постигнување на нивните цели.