Анкета: Мнозинството Руси се чувствуваат среќни

Мнозинството (82%) од учесниците во анкетата спроведена од Серускиот центар за истражување на јавното мислење се сметаат себеси за среќни.

Од оние кои тврдат дека се среќни, 35% го кажуваат тоа со убедување, покажуваат резултатите од истражувањето кое е спроведено на 10 март меѓу 1.600 испитаници постари од 18 години.

„Во анкетата во март, мнозинството Руси рекоа дека се чувствуваат среќни – 82 отсто – од кои една третина – 35 отсто – се дефинитивно среќни, а 47 отсто се донекаде среќни. Процентот на несреќни Руси е 14 отсто“, велат анкетарите. . Индексот на среќата на Русите беше 68 поени, исто како и ланскиот март. Во октомври 2022 година беше нешто пониско – 66 поени, истакнаа експертите на Серускиот центар за истражување на јавното мислење.

Оние кои велат дека се среќни најчесто го наведуваат своето семејство (24%), сопственото и здравјето на нивното семејство (21%), задоволството од животот воопшто (20%) и добрата работа (19%) како главни столбови на среќата. . Децата прават среќни уште 16%, а добрата финансиска состојба и просперитет – 13%. Условите за живеење и недостатокот на осаменост ги навеле 8% од испитаниците, а 6% се чувствувале среќни поради здравиот личен живот.

Од оние кои се чувствуваат несреќни, 20% како причина ја навеле незадоволителната состојба во земјата, а 19% недостатокот на материјални ресурси.

Повеќе од 40% од Русите веруваат дека поголемиот дел од луѓето околу нив се среќни. Секој трет (36%) верува дека има приближно ист број среќни и несреќни луѓе, а 14% забележуваат повеќе несреќни луѓе. Индексот на социјалната среќа, кој покажува дали околу испитаниците има претежно среќни или несреќни луѓе, во мартовското мерење изнесуваше 57 поени. Во март 2022 година, тоа беше 60 поени.

„Меѓу оние кои дефинитивно се чувствуваат среќни, 55% велат дека се опкружени со среќни луѓе, 9% гледаат повеќе несреќни луѓе околу себе. За разлика од тоа, во групата Руси кои дефинитивно се чувствуваат несреќни, само 7% гледаат повеќе среќни луѓе околу себе, а 58% гледаат повеќе несреќни луѓе околу себе“, забележаа анкетарите.