Апелациониот суд во Белград ги ослободи обвинетите за убиството на Славко Ќурувија

Апелацискиот суд во Белград ја објави пресудата која во прв степен беше донесена пред речиси десет месеци, според која обвинетите за убиството на Славко Ќурувија: Радомир Марковиќ, Милан Радоњиќ, Мирослав Курак и Ратко Ромиќ се ослободени, стои на веб-страницата на Апелацискиот суд, информира

Судот со прифаќање на жалбите на одбраната и делумно прифаќање на жалбата на Обвинителството ја преиначи првостепената пресуда и обвинетиот Марковиќ го ослободи од обвинение за сторено кривично дело тешко убиство во поттикнување, а додека обвинетите Милан Радоњиќ, Мирослав Курак и Ратко Ромиќ како соизвршители го сториле кривичното дело кривично дело убиство.

Според информациите, Апелациониот суд по седницата на советот донел одлука за отворање на судење пред второстепениот суд, пренесува Инсајдер.

Според извештајот, Апелациониот суд по седницата на советот донел решение за отворање на рочиште пред второстепениот суд, бидејќи „врз основа на пријавените жалби било укажано дека првостепениот суд дури и во повторената постапка сторил значителни повреди на одредбите од кривичната постапка, поради што не можело да се испита правилноста и законитоста на оспорената пресуда, а не постапил ниту по наредба на второстепениот суд и не ги отстранил неправилностите на кои беше посочена претходната одлука на Апелациониот суд.

Се додава дека првостепениот суд со оспорената пресуда од жалбите го повредил идентитетот на обвинението и пресудата и не го решил предметот на обвинението, а воедно и со селективна оцена на доказите, целосно игнорираше одредени факти кои произлегуваат од изведените докази, а кои гледано заедно даваат основа за поинакво одлучување.

Според пресудата на Апелација, и покрај сите изведени докази, во текот на постапката не е утврдено постоење на организирана криминална група, ниту е утврдено кој, кога и каде, како што е наведено во обвинителниот акт, учествувал во подготовката на претходниот договор и планот за лишување од живот на сопственикот, главниот директор и главен уредник на дневниот весник „Дневни телеграф“ и неделникот „Европљанин“ Славко Ќурувија и ниту еден доказ не бил изнесен во прилог на наводите на обвинителството, дека ваква наредба дала непознато лице „од највисоките владини структури“.

Во март 2023 година, главниот претрес се одржа пред Апелациониот суд, каде беше донесена пресудата за убиството на Славко Ќурувија во декември 2021 година.

Во меѓувреме, членот на постојаната работна група за безбедност на новинарите, Веран Матиќ, изјави дека од Апелациониот суд не добил информација дека осомничените за убиството на новинарот Славко Ќурувија во 1999 година биле ослободени, но дека државен секретар му ја потврдил таа информација.

„Комуникацијата со Апелациониот суд ја завршив со два заклучоци. Првиот заклучок е дека врз основа на комуникацијата не можам да тврдам дека е донесена (ослободителна) пресуда. „Другите можат да претпостават дека ослободителната пресуда е донесена, само дека не е проследена“, изјави Матиќ за весникот Данас.

Тој додаде дека, доколку пресудата била донесена, не му е јасно зошто до денес не била објавена, туку дека може да се протолкува како одредена тактика, односно како знак дека одлуката е донесена под одреден влијание и притисок.

Матиќ изјави дека ослободителната пресуда ќе претставува континуитет во целосната опструкција од истрагата за убиството, преку опструкциите на судењата во кои два пати беше изречена првостепената пресуда за вкупно 100 години затвор за четворица обвинети, за тоа што по пресудата на Апелациониот суд нема да има можност за некакво правно постапување кое би донело поинаков резултат.