Јапонија сместува пациенти со Ковид-19 во хотели за кои се грижат и роботи

Јапонските власти почна да сместуваат луѓе во хотели кои се позитивни  на коронавирусот и чии симптоми се премногу лесни за да бидат хоспитализирани.

Неколку од овие хотели денеска ги отворија своите врати, а на влезот, пациентите ги пречекуваат роботи кои им помагаат на медицинските сестри во грижата за болните.

Повеќе од 10.000 хотелски соби во Јапонија се на располагање за да се сместат пациенти со лесни симптоми, според Министерството за здравство.