Јапонската го мина психолошкото ниво во однос на американската валута

На девизните пазари, јенот зајакна во однос на американскиот долар за време на трговската сесија во понеделникот на 145,22 јени, што е највисоко ниво од ноември минатата година.

Потоа ослабна, бидејќи учесниците на пазарот стравуваат од интервенција на јапонските монетарни власти и во моментов се тргува по 144,92 јени.

Причината за ова е скокот на приносот на американските 10-годишни државни записи на 4,18 отсто, на врвот на минатонеделниот скок од 12 базични поени. Ова ја охрабрува транспортната трговија, т.е. задолжување во јапонска валута со ниски камати за финансирање на купување на американски средства.

Истовремено, курсот на еврото е стабилен во однос на доларот, на 1,093 долари.

Индексот на доларот, кој го мери движењето на доларот во однос на шесте најважни светски валути, зајакна за 0,08 отсто, на 102,94 поени, што е највисоко ниво од 7 јули. Од почетокот на месецот тој индекс се зголеми за еден процент.