Арбр Адеми е оптимист дека ќе се постигне договор со СОНК, не сака да мисли на лоши сценарија

57

Министерот за образование Арбр Адеми е оптимист дека ќе се постигне договор со Самостојниот синдикат за образование, наука и култура. Тој не сака да мисли на лоши сценарија и верува дека ќе се постигне договор. Во понеделник повторно ќе се сретне со Сидикатот, кој постави ултиматум дека доколку не се прифатата нивните барања за повисоки плати, ќе организира генерален штрајк.

Во основните и средните училишта оваа година наставата почна еден ден подоцна, поради предупредувачкиот штрајк на наставници членови на СОНК и тие што солидаризираа со нив. Штрајкувачите на првиот училишен ден на работа без обврски, а оние кои не се приклучија кон штрајкот одржуваа настава.

СОНК во понеделникот му даде уште една недела на МОН пред да одлучи дали ќе ја прифати понудата за зголемување на платите во образовната дејност. Ако не се исполнат неговите барања најави генерален штрајк во основните и во средните училишта.

-Од МОН ни побараа плус време за преговори во кои се утврдува процентот на зголемување на платите и времето од кога тоа би се случило. Објаснија дека им треба време за пресметки и консултации со други институции. Одлучивме да дадеме седум дена, изјави тогаш претседателот на СОНК, Јаким Неделков.

Наставниците не се задоволни од пет процентното зголемување на платите и бараат повисоки плати за 25 проценти.

Министерот денеска присуствуваше на „Градиме мостови“ – заеднички проект на МОН, Амбасадата на Кралството Холандија, владите на Швајцарија и на Ирска и Мисијата на ОБСЕ во Скопје, а негова цел е да ги зголеми интеракцијата, разбирањето и интеграцијата во училишната средина.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.