Арсовска ја потпиша Платформата за хуманитарна помош со Црвениот крст на град Скопје

На Светскиот ден на Црвениот крст се креира Платформа за унапредување на соработката помеѓу Црвен крст на град Скопје и Градот Скопје во делот на подготвеност и одговор во случај на катастофи, која денес ја промовираа градоначалничката на град Скопје Данела Арсовска и Сузана Тунева Пауновска, секретар на Црвениот крст на град Скопје.

-Проактивноста во делувањето на Црвениот крст е од исклучителна важност за бројни категории на граѓани за чија добробит делуваат волонтерите на Црвен крст, преку илјадници акции и активности во текот на целата година, вклучително и оние за најранливите групи на граѓани, за кои оваа грижа придонесува за позитивна промена во нивниот живот, изјави градоначалничката на Скопје Данела Арсовска по потпишувањето на Платформата.

Арсовска истакна дека соработката со Црвениот крст треба да се унапредува, па затоа токму на овој ден кога се одбележува важноста на организацијата, се креира Платформа за унапредување на соработката помеѓу Црвен крст на Град Скопје и Градот Скопје во делот на подготвеност и одговор во случај на катастрофи.

-Оваа платформа ги активира ресурсите за делување за помош на граѓаните во случај на катастрофи. Ќе се формираат оперативно функционални мобилни тимови кои ќе бидат во служба на граѓаните, при потреба од евакуирање, медицинска поддршка и транспорт на лица, како и обезбедување и дистрибуција на хуманитарна помош. Соработката со Црвениот крст за нас е од голема важност бидејќи со зголемување на активностите се обезбедува помош онаму каде што е најпотребна, а преку почитување на основните принципи на Црвениот крст ја мобилизираме вистинската моќ на хуманоста, додаде градоначалничката.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.