АСОМ: Владата го ускратува правото на дебата за предлог-измените на Законот за игри на среќа

Асоцијацијата на спортски обложувалници на Македонија (АСОМ), денес по втор пат испрати писмо до Делегацијата на Европската Унија во земјава со цел да ја изрази својата загриженост што и покрај апелите на евроамбасадорот Дејвид Гир да не се врши злоупотреба на европско знаменце за скратување на дискусија при носење важни закони, Владата предлог измените на Законот за игри на среќа, ги достави до Комисијата за европски прашања во Собранието.

„Нашите апели и заложби, повторно не беа сфатени сериозно, а тоа е очигледно бидејќи измените на Законот за индустријата за игри на среќа, се доставени на усвојување. Со тоа, Владата сепак изврши злоупотреба на европското знаме со цел да оневозможи јавна расправа за овој важен закон.“- се вели во писмото од АСОМ.

Од Асоцијацијата велат дека оваа одлука е во спротивност со принципите на европските интеграции на нашата држава и сериозно задира во надлежноста на пратениците од Комисијата за европски прашања, посочувајќи дека Законот за игрите на среќа и забавните игри не подлежи на обврска за усогласување со донесена ЕУ Директива.

„Членките на Европската унија немаат усогласено и донесено Директива која е правно обврзувачка за членките на Унијата и која истовремено ќе преставува обврска за пристапните членки на ЕУ да ја транспонираат таа директива во сопственото законодавство. Европската Унија има донесено Препорака CELEX32014H0478 која се однесува на заштита на потрошувачите и играчите на интернет игри на среќа и спречување на малолетниците за учество во интернет игрите на среќа. Предлагачот на законот како основ за означување на текстот на законот со ЕУ знаменце ја земал оваа препорака, која не е правно обврзувачка за членките на Унијата, а уште помалку за пристапните членки на ЕУ.“- велат од АСОМ.

Според АСОМ означувањето на предлог текстот на законот со ЕУ знаменце, заради негово усогласување со Препорака на ЕУ преставува директна злоупотреба на механизмот за усогласување на домашното законодавство со законодавството на ЕУ.

„Членовите на Комисијата не треба да го разгледуваат предлог Законот поради ненадлежност, дополнително новите измени се косат со Уставот на Република Северна Македонија, односно прекршуваат 4 члена од Уставот. Одлуката на Владата да ја забрани јавната дебата со злоупотреба на ЕУ знаменце за измените на постоечката законска регулатива за индустријата за игри на среќа, се коси со европските вредности. Токму тие европските вредности ѝ се потребни на самата земја за да има модерно, стабилно, развиено општество кое ќе ја води нашата држава кон членство во ЕУ. “- посочуваат во писмото од АСОМ.

Асоцијацијата реагира дека Владата во овој случај го ускратува правото на дебата, демократско носење на одлуки и правните процедури. Од АСОМ посочуваат дека тоа се коси со европските нормативи и Владата наместо да се стреми во нашата држава да има европски институции, свесно создава неефикасни, кои не ги штитат граѓаните и бизнис секторот во земјата.

АСОМ во писмото побараа средба со евроамбасадорот Дејвид Гир со цел лично да го информираат за злоупотребата и недемократскиот пристап на Владата кон индустријата на игри на среќа.