Астероид со големина на стадион се приближува кон Земјата

35

Астероид со големина на фудбалско игралиште ќе ѝ се приближи на Земјата денеска, соопшти истражувачкиот центар на НАСА – ЈПЛ (Лабораторија за млазен погон).

Се проценува дека астероидот 2020 Икс-ју-6, со дијаметар од околу 213 метри ќе ѝ се приближи на планетата на растојание од околу четири милиони километри.

На 22 февруари, се очекува да минат уште два астероиди – 2020 БВ-9, со ширина од 23 метри и 2021 ЦЦ-5, со дијаметар од 40 метри, на растојание од околу 6,9 милиони километри во близина на нашата планета.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.