Атал верува дека Франција може да го избегне крајно десничарското мнозинство

Францускиот премиер Габриел Атал, близок соработник на претседателот Емануел Макрон, во средата изјави дека верува дека политичките партии можат да го спречат крајно десничарскиот Национален собир на Марин Ле Пен да освои мнозинство во вториот круг од парламентот во недела.

Атал го изјави ова откако повеќе од 200 кандидати од целиот политички спектар се согласија да се повлечат од изборната трка за да му се зголемат шансите на противкандидатот на Националниот собир (RN) во нивната изборна единица.

„Овие повлекувања покажуваат дека можеме да избегнеме апсолутно мнозинство за екстремната десница“, изјави Атал за радиото France Inter.

На Националниот собир му се потребни 289 пратеници за да го контролира Националното собрание (долниот дом на парламентот), кое има вкупно 577 пратеници.

Министерството за внатрешни работи подоцна ќе го објави списокот со кандидати за вториот круг од изборите, но локалните медиуми проценуваат дека до 218 кандидати се повлекле од трката, со што се намалува бројот на области каде што гласовите против Националниот собир може да се потрошат залудно.

Пред тоа, анкетите покажаа дека по првиот изборен круг, Народниот собир има изгледи да добие меѓу 250 и 300 претставници.

Но, не е сигурно дека гласачите ќе го поддржат овој план. Центристичките гласачи можеби се двоумат да гласаат за кандидат на крајната левица, а многу левичарски гласачи се толку разочарани од Макрон што можеби нема да можат да издржат поддршка за кандидат од неговата коалиција.

Ле Пен во средата рече дека би можела да им понуди соработка на другите партии доколку Националниот собир не освои апсолутно мнозинство. Нејзиниот кандидат за премиер, Џордан Бардела, инсистираше на тоа дека нема да се согласи да формира влада без доволно силен мандат.

Финансиските пазари беа смирени со планот за воспоставување на т.н „Републикански фронт“ против партијата на Марин Ле Пен, намалувајќи ја премијата за ризик на францускиот долг.

„Таа стратегија значително би ги ограничила шансите Ле Пен да освои апсолутно мнозинство“, рече Мохит Кумар, главен економист за Европа во инвестициската банка „Jefferies“.

Националниот собир дојде до израз по првиот круг од изборите, бидејќи ризикувањето на Макрон со предвремените избори не се исплатеше. Неговиот центристички блок заврши на далечното трето место, зад крајната десница и набрзина обединетата крајно левичарска алијанса. Сепак, некои политички коментатори велат дека Макрон со распишувањето на превремените избори, всушност, го спречил натамошното губење на довербата на гласачите во неговата политичка формација.

Ле Пен со години работеше на ублажување на имиџот на Националниот собир, но групите за човекови права изразуваат загриженост за „националните преференци“ и антиимигрантската политика на партијата, а нејзиниот длабок евроскептицизам може да биде сериозна закана за идната европска интеграција. Партијата навести дека планира да ги смени реформите на Макрон, како што е зголемувањето на старосната граница за пензионирање, а економистите се прашуваат дали нејзините планови за трошење имаат финансиска основа.

Но, дури и ако Националниот собир не дојде на власт, Франција може да се соочи со долг период на политичка неизвесност до крајот на мандатот на Макрон во 2027 година, кога се очекува Ле Пен повторно да се кандидира за претседател.