Австрискиот канцелар се закани дека ќе го земе складиштето во Салцбург од Гаспром

Австрија ќе го преземе складиштето за гас во Салцбург од Гаспром доколку компанијата не го наполни, изјави австрискиот канцелар Карл Нехамер во интервју за Кронен цајтунг.

„Ќе направиме така што, на пример, ако рускиот Гаспром не го наполни нашeто најголемо складиште, тогаш ќе им го земеме за други добавувачи“, рече тој.

Виена ги прифати условите на Русија за новата шема за плаќање гас на 27 април.

Претходно, министерката за енергетика на земјата Леоноре Гевеслер потврди дека гас за Австрија се испорачува и се снабдува без прекин. Таа додаде дека без снабдување со гориво од Русија оваа година нема да биде можно да се наполнат складиштата пред зимата, но Виена сака да ги диверзифицира изворите.

Од 1 април, Русија почна да прифаќа плаќања за гас од непријателски земји според нова шема за да се извлече од доларот и еврото во овие пресметки. Според претседателскиот декрет, Газпромбанк мора да отвори посебни сметки во рубља. Купувачот го префрла потребниот износ на првата сметка во валутата наведена во договорот, банката ја продава на Московската берза и кредитира рубли на втората сметка. Од него се плаќањата на Гаспром за испорачаните суровини.
Според Владимир Путин, Москва ќе го сфати одбивањето да плати во рубљи како неисполнување на договорните обврски.