Азербејџан го притвори поранешниот премиер на Нагорно Карабах, за Ереван апсењето е незаконско

Азербејџанските власти го приведоа поранешниот премиер на Нагорно-Карабах, Рубен Варданијан, обвинувајќи го за финансирање тероризам и други злосторства.

Судот одлучи да примени „превентивна мерка за апсење“ на бизнисменот кој од ноември 2022 година до февруари минатата година водеше сецесионистички регион со ерменско мнозинство, објави азербејџанската безбедносна служба.

Ерменија го обвини Азербејџан дека спроведува „незаконски апсења“ на цивили кои во колони бегаат од Нагорно Карабах.

„Азербејџан врши незаконски апсења на луѓе на контролниот пункт, што е многу загрижувачко за нас“, изјави ерменскиот премиер Никол Пашинјан по веста за апсењето на Варданјан.

Повеќе од 65.000 Ерменци веќе избегаа од Нагорно Карабах во Ерменија. Тоа е повеќе од половина од населението на енклавата што Азербејџан ја зазеде минатата недела.